Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

 
Tarihçemiz

 

Türk anestezi ve reanimasyon uzmanlık dalının tarihi Nimet Taşkıran’ın “Cerrahi Makaleler Bibliyografisi”nden esinlenerek arşivlerde orijinallerine ulaşılan kaynaklardan ve yaşayanların anlattıklarından yapılan derlemelerden yararlanılarak ortaya koyulabilmektedir. Cemalettin Öner’e göre Türkiye’de anestezinin tarihi gelişimi 1900’den önce,1900-1933 arası, 1933-1950 arası ve 1950’den sonraki dönem olarak 4 döneme ayrılmaktadır. 1950’ye kadar olan dönemde Batıda eğitim gören cerrahlar anestezi ile de ilgilenmiş ve hatta uygulamalarını zamanın tıp dergilerinde yayınlanmıştır. 1950’den sonra bir yandan Sağlık Bakanlığı teşkilatında, öte yandan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ve daha sonra diğer tıp fakültelerinde başlatılan çalışmalar ile 1956 yılında anestezi uzmanlığı yasal olarak kabul edilmiş, eğitim önce Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde Wirtinger’le başlatılmış, ilk asistanı Cemalettin Öner olmuştur. İ.Ü. Tıp Fakültesi’ndeki yapılaşma Prof. Dr. Sadi Sun önderliğinde sürdürülmüş uzun uğraşlardan sonra 1959’da Anestezi Enstitüsü kurulmuş, başkanlığına 1961 tarihinde doçent unvanını kazanan Sadi Sun’un getirilmesi ile devam etmiştir. Benzer uğraşlar diğer fakültelerde de sürdürülmüş ve A.Ü. Tıp Fakültesi’nde, 1958’de Refik Paykoç tarafından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, 1959’da Emel Çobanoğlu tarafından, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, 1969 yılında Ahmet Tutan tarafından anestezi bölümleri kurulmuştur.1962 yılında uzmanlık dalının adı “Anestezi ve Reanimasyon” uzmanlık dalı olarak değiştirilmiştir. Anestezi uzmanlarının önderliğinde yoğun bakım ve algoloji bilim dalları ile ilgili çalışmalar başlatılmış ve gelişmeler günümüze kadar sürdürülmüştür. (Kutay Akpir. Türk Anestezi Tarihi. Lokman Hekim Journal, 2013;3(2):53-67)
 
Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin afiliye olduğu İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinin hizmete açıldığı 1971 yılında anestezi ve reanimasyon kliniği de kurulmuştur. 2008 yılında anestezi ve reanimasyon kliniği hizmet kliniğinden eğitim kliniğine dönüşmüş ve asistan eğitimine başlamıştır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İzmir Tıp Fakültesi, Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı olarak bugün halen Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile birlikte 3 hastane binası bünyesinde hizmet verilmektedir. 2012 yılında Ahmet Ersan Kadın Hastalıkları ve Doğumevi Hastanesi ve 2015 yılında Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bornova Ek Binası anabilim dalımıza katılmıştır. 2015 yılında algoloji ünitesinin açılışı yapılmış, 2016 yılında da algoloji yandal eğitimine başlamıştır.
 
Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin afiliye diğer hastanemiz SBÜ İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde ise anestezi pratiği ilk olarak SSK Buca Eğitim Hastanesinde 1984 başlamış olup 1995 yılında tüm personel ve donanımı ile Bozyaka semtinde yeni inşa edilmis olan binasına SSK İzmir Eğitim Hastanesi adı ile taşınmıştır. Anesteziyoloji ve Reanimasyon Bölümü adını alan birim 2011 yılından itibaren eğitim kliniği vasfını kazanmıştır.
 
Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı; afiliye iki hastanesi ile toplamda 46 ameliyathane salonu, 4 poliklinik, 8 ameliyathane dışı anestezi uygulama birimi, yan dal eğitiminin verildiği 37 yataklı 3. düzey yoğun bakım, 11 yataklı 2. düzey yoğun bakım, 16 yataklı 1. düzey yoğun bakım, 21 yataklı palyatif bakım ve yine yan dal eğitiminin verildiği Algoloji kliniği olarak hizmet vermektedir.
Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı olarak misyonumuz ve vizyonumuz; çağdaş bilgi ve teknolojiyi kullanan, din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı gözetmeyen, etik ve hasta haklarına saygılı, ulusal ve uluslararası standartlar doğrultusunda kaliteli, nitelikli, bilimsel ve sürekli hizmet sağlayabilen uzman kadroları sunmak ve uzman hekimler yetiştirmektir.
 
Bu amaçla; uzman ve asistanlarımızın anestezi, yoğun bakım ve algoloji ile ilgili tüm uygulamalara aktif olarak katılımları sağlanmakta, güncel seminer ve makale tartışmaları haftada en az 2 saat olmak üzere eğitim programları aksatmadan sürdürülmektedir. Yılda 2 defa ulusal düzeyde online asistan değerlendirme sınavları yapılmakta ve her yıl sınav sonuçlarına göre üst sıralarda yer alınmaktadır. Asistan eğitim programları TUKMOS kriterlerine göre belirlenmekte ve özenle uygulanmaktadır. Asistanların yerel ve ulusal düzeyde kongre, sempozyum, webinar ve seminer gibi akademik etkinliklere azami düzeyde katılımı sağlanmaktadır.
 
29 Haziran 2020 tarihinde Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi kurulmuş olup öğrencilerimiz 4., 5., ve 6. sınıf eğitimlerini yapımı 2022 yılında tamamlanacak olan İzmir Bayraklı Şehir hastanelerinde sürdüreceklerdir. Donanımlı akademik ekibimiz ile Şehir Hastanelerinde de kaliteli, yenilikçi, bilimsel ve etkin eğitimimizi sürdürüp mesleğini en iyi bir şekilde icra edebilen, dürüst, etik değerlere önem veren, yenilikleri takip eden, araştırmacı ve katılımcı iyi hekimler yetiştirmek en büyük hedefimizdir.
 

 

Akademik Kadromuz

Prof. Dr. YÜCEL KARAMAN
Prof. Dr. YÜCEL KARAMAN
Başkan
Doç. Dr. DERYA ARSLAN YURTLU
Doç. Dr. DERYA ARSLAN YURTLU
Doç. Dr. HÜSEYİN ÖZKARAKAŞ
Doç. Dr. HÜSEYİN ÖZKARAKAŞ
Dr. Öğr. Üyesi ŞEYDA KAYHAN ÖMEROĞLU
Dr. Öğr. Üyesi ŞEYDA KAYHAN ÖMEROĞLU

Çalışma Konularımız

 

 

Anabilim dalında ameliyathane birimlerinde onkolojik ameliyatlar ile karaciğer, ince bağırsak, pankreas, böbrek transplantı ve konjenital kalp cerrahisi de olmak üzere pediyatrik ve erişkin bütün ameliyatlar yapılmaktadır. Ayrıca ameliyathane dışı anestezi birimlerinde erişkin ve pediyatrik girişimsel kardiyoloji, Yanık merkezi, cerrahi endoskopi, gastroenteroloji, nöroloji ve radyoloji invaziv operasyonları için de hizmet verilmektedir. 

 

Erişim Bilgilerimiz

Güney Mahallesi 1140/1 Sokak No : 1 Yenişehir - Konak – İzmir.
Telefon: 0232 433 08 10 - 444 35 60 / 3671
Fax : 0232 433 07 56

Prof. Dr. YÜCEL KARAMAN yucel.karaman@sbu.edu.tr