Tanıtım
Genel Bilgiler
Beyin ve Sinir Cerrahisi santral sinir sistemi ve bu yapıyı örten, koruyan kemiksel yapılardan kaynaklanan yapılar ile periferik sinir sistemi cerrahisini kapsamaktadır. Beyin Cerrahisi bu yapılardan kaynaklanan tümör, dejeneratif, doğuşsal, travmatik, damarsal patololojilerin cerrahisinin yanı sıra tıbbi tedavinin yeterli sonucu vermediği ağrılı durumlar, spastisite ve istem dışı hareket cerrahisi (stereotaktiknöroşirürji) ile epilepsi cerrahisini de kapsamaktadır. Bu açıdan bakıldığında beyi cerrahisi, kranial cerrahi, spinal cerrahi, periferik sinir cerrahisi gibi alt başlıklarda ele alınabilir.
Kranial cerrahi kapsamında başlıca beyin tümörleri, anevrizma, AVM ve kavernom gibi vasküler patolojiler ile travmatik ve konjenital hastalıklara girişim yapılırken, spinal patolojiler kapsamında disk hernileri, dejeneratif patolojiler, omurga ve omurilik tümörleri, enfeksiyonları, deformitelerine girişim uygulanmaktadır.
Beyin Cerrahisi Eğitimi
Beyin cerrahisi eğitim için tıp fakültesi mezuniyeti sonrası 5 yıllık bir eğitim gerekmektedir. Bu 5 yıllık eğitimin 4 ayı anestezi, genel cerrahi, radyoloji ve nöroloji rotasyonlarından oluşur.
Nasıl Beyin Cerrahisi uzmanı olunur?
Sağlık Bilimleri Üniversitesinde Beyin Cerrahisi Eğitim için kurulmuş komisyonlar ve üniversitemizin 2017’de yapılan tıpta uzmanlık eğitimi Çalıştayı kararları doğrultusunda her yıl birer formatif (ilk 4 sene, toplam 4 formatif sınav) ve iki summatif sınav yapılmaktadır. Bu sınavların ortalaması 70 olanlar, tez sınavında da başarılı olmak kaydı ile, uzmanlık sınavına hak kazanırlar. Tez başvurusu Klinik Eğitim Sorumlusunun atadığı Tez Danışmanının önerisi ve Anabilim Dalı Tez Komisyonunun onayından sonra yürürlüğe girer. Tez sınavı ise uzmanlık sınavından 3 ay önce bağımsız jüri tarafından yapılır.
Tarihçemiz
Türkiye'de Nöroşirurji’nin Kısa Tarihi
Nöroşirurjinin geçmişi birçok tıbbi ve cerrahi disipline göre görece kısadır. Nöroşirürji, sözcük itibarı ile, şirürji ile nöro'nun birleşmesi ile oluşur. Şirürji "el" anlamındaki "kheir" ile "çalışma" anlamına gelen "Ergon"un birleşmesi ile oluşur. Diğer bir deyişle nöroşirürji sinir sistemi üzerinde yapılan el işçiliğidir.
İlk ve orta çağlarda gerçek anlamda nörolojik cerrahiden söz edilemez. Anadolu'da birçok trepanasyon vakaları bildirilmişse de, bu vakaların gerçekten ne kadarının cerrahi amaçlı ne kadarının ise büyü veya kötü ruh çıkarmaya dönük olduğu kestirilememektedir. Orta çağda Anadolu'da yapılan cerrahi işlemlerin dünyadaki benzerleri gibi primitif olduğu ise açıktır.
Dünyada modern cerrahinin gelişiminde başlıca rolü antisepsi ve asepsinin gelişimi ile anestezideki gelişmeler almıştır. Bu dönemden önce yapılan girişimler belirli bir düzeyin üstüne çıkamamış, gerçek anlamdaki gelişmeler 19. yüzyıldan sonra olmuştur. Dünyada bu gelişmeler sürerken, ülkemizde de tıp eğitiminin batılı standartlara yakınlaştırılma çabalarına tanık olmaktayız. II. Mahmut döneminde, 14 Mart 1827'de Tıphane'nin ve ardından Cerrahhane de kurularak, primitif de olsa ilk cerrahi işlemler başlamıştır. Bu iki mektebin daha sonra birleşmesi ile Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane kurulmuştur. Özellikle 19. yüzyılın 2. yarısından sonra birçok hekim ileri eğitim için Fransa ve Almanya gibi batı ülkelerine gönderilmiştir.
Böylece, başlangıçta hamam göbek taşında yapılan mesaneden taş çıkarma veya apse boşaltma işlemlerinden ibaret olan ve oldukça yüksek morbidite ve mortalite ile seyreden cerrahi, 19. yüzyılın sonlarından itibaren ülkemizde de değişime uğramıştır. Bu değişimde başlıca rolü oynayan Cemil Paşa'nın Fransa'dan dönmesi ve antisepsi ve asepsi ile birlikte ülkemizde modern cerrahinin temellerini atması olmuştur. Bu dönemden itibaren birçok cerrahi işlemin yanı sıra nöroşirürjikal operasyonlar da yapılmaya başlanmıştır.Bugün ülkemizde birçok merkezdenöroşirürji eğitimi verilmektedir.Sağlık Bilimleri Üniversitesinde 20 Eğitim ve Araştırma Hastanesinde halen beyin cerrahisi eğitimi verilmektedir. Bu 20 kurumda 60’ın üzerinde profesör, doçent, yardımcı doçent, başasistan ve 120’nin üzerinde asistan bulunmaktadır. Bu asistanların eğitimi, SBÜ Beyin Cerrahisi Anabilim Dalı ve kliniklerdeki eğitim Sorumluları aracılığı ile eğitici kadrolar tarafında yapılmaktadır.
İzmir’de Beyin Cerrahisi alanında 3 Üniversite Hastanesi ve 3 Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Uzmanlık Eğitimi verilmektedir. Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesinde ise İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi olmak üzere uzmanlık eğitimi veren 2 büyük klinik bulunmaktadır.
Kliniklerde eğitim faaliyetlerine SBÜ İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 1991 yılında SBÜ İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ise 1997 yılında, başlanmıştır. Bugüne kadar birçok uzmanlık öğrencisi eğitimini başarıyla tamamlayarak Beyin Cerrahisi Uzmanı olmaya hak kazanmışlardır.
29 Haziran 2020 tarihinde Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi kurulmuş olup öğrencilerimiz 4., 5., ve 6. sınıf eğitimlerini yapımı 2022 yılında tamamlanması planlanan İzmir Bayraklı Şehir hastanelerinde sürdüreceklerdir. Şehir Hastanelerinde de donanımlı akademik kadromuz ile kaliteli, yenilikçi, bilimsel ve etkin eğitimimizi sürdürüp mesleğini en iyi icra edebilen, dürüst, etik ilkelere bağlı, yenilikleri takip eden, araştırmacı ve katılımcı iyi hekimler yetiştirmek en büyük hedefimizdir.
Akademik Kadromuz
Prof. Dr. FÜSUN ÖZER
Prof. Dr. ALAETTİN YURT
Prof. Dr. OSMAN FİKRET SÖNMEZ
Doç. Dr. ALİ KARADAĞ
Doç. Dr. HAKAN YILMAZ
Doç. Dr. MAHMUT ÇAMLAR
Çalışma Konularımız
• Beyin tümörleri,
• Beyin kanamaları,
• Beynin damar kökenli hastalıkları,
• Kafa ve beyin travmaları,
• Beyin içi enfeksiyonlar,
• Hipofiz tümörleri,
• Epilepsinin cerrahi tedavisi,
• Parkinson hastalığının cerrahi tedavisi,
• Hidrosefali – Beyin içinde sıvı toplanması,
• Meningomiyelosel ve spina bifida (Omuriliğin doğumsal açık olması),
• Bel fıtığı,
• Boyun fıtığı,
• Spondilolisthezis – Bel kayması,
• Omurga ve omurilik tümörleri,
• Omurga kanalının daralması,
• Omurga ve omurilik travmaları / Parapleji
Erişim Bilgilerimiz
Prof.Dr.FüsunDemirçivi Özer
fusun.ozer@sbu.edu.tr
SBÜ İzmir Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi
Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği /İZMİR
Prof.Dr.AlaettinYurt
alaettin.yurt@sbu.edu.tr
SBÜ İzmir Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi
Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği /İZMİR