Tanıtım
Genel Bilgiler
Acil Tıp, tüm yaş gruplarındaki hastaları etkileyen, ayrıştırılmamış tüm fiziksel ve ruhsal bozuklukların oluşturduğu hastalık ya da yaralanmaların akut ve ivedi şekillerinin önlenmesi, tanısı, tedavisi ve yönetimi için gereken bilgi ve beceriler bütününü kapsayan tıp pratiğidir. Bunun yanında hastane-öncesi ve hastane-içi acil tıp sistemlerinin anlaşılması ve geliştirilmesi için gerekli becerileri de içerir.
Acil tıp asistanlığı kendinizi “gerçek hekim” gibi hissetme, tanı ve ayırıcı tanı konusunda ustalaşma ve takım çalışması becerilerinizin artmasına olanak tanıyacaktır. Acil tıp diğer branşların çoğundan farklı olarak hastaların organ sistemlerini ayrı olarak değil hastayı bir bütün olarak inceler. Bu bütüncül hasta yaklaşımı acil tıbbın en önemli özelliklerinin başında gelir.
1960’lı yıllarda savaş alanında yaralanan bir askerin şehir merkezinde yaralanan bir kişiden yaşama şansının daha fazla olduğunun fark edilmesi Acil Tıp’ın ilk tohumlarının ekilmesini sağlamıştır. Bu yıllara kadar atıl durumda kalmış olan ve sadece bir hekim ve bir hemşirenin küçük bir alanda hizmet verdiği aciller gelişmeye başlamıştır. İlk anabilim dalının 1970 yılında Cincinnati Üniversitesinde kurulması ile Acil Tıp diğer anabilim dalları arasında yerini almıştır. Yıllar içinde kurumsallaşma ve standardizasyonun sağlanması, dernek ve cemiyetlerin kurulması ve ambulans hizmetlerinin oluşturulması Acil Tıp sisteminin güçlenmesini ve sağlık sisteminin olmazsa olmazları içinde yerini almasını sağlamıştır.
Ülkemizde Acil Tıp Kliniği 1993 yılında ilk olarak iki üniversitede kuruldu. Şu anda ise onlarca sağlık eğitimi veren kurumda yürütülen geniş ve güçlü bir uzmanlık dalına dönüşmüştür. 2006 yılında devlet hastanelerinin Eğitim ve Araştırma hastanelerine dönüştürülmesi sonrasında Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde de Acil Tıp Klinikleri kuruldu. Bu, acil tıbbın ülkemizdeki yaygınlığını önemli ölçüde arttırmıştır.
Sağlık Bilimleri Üniversitesine afiliye İzmir Tepecik ve İzmir Bozyaka Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanelerinde iki büyük Acil Tıp Kliniği hizmet vermektedir. Bir profesör, 6 doçent ve 40’a yakın uzman ve 50’yi aşkın asistan ile hizmet veren bu klinikler güçlü akademik yapıları ve disiplinli eğitim anlayışları ile öne çıkmışlardır. Eğitim programları Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından belirlenen Acil Tıp Çekirdek Eğitim Programı kriterlerine uygun olarak hazırlanmıştır. Acil Tıp Asistan eğitimleri haftalık standart eğitimler (online veya kinik toplantısı), hasta başı vizitleri ve MOODLE öğrenme yönetim sistemi destekli şekilde sürdürülmektedir. Eğitim sistemi, güncel gelişmeler ve ihtiyaçlara göre en ulaşılır ve anlaşılır şekilde sürekli olarak güncellenmektedir. Asistanların eğitim süresinde ulusal ve uluslararası kongre ve sempozyumlara katılımları sağlanmakta ve birçok konuda standart kurslar ile becerilerinin gelişmesine destek olunmaktadır.
Acil Tıp, Tıp Fakültesi eğitiminde de önemli bir yere sahiptir. Tercih edilen uzmanlık dalından bağımsız olarak tüm meslek hayatına katkı sunacak birçok hayat kurtarıcı uygulama becerisinin kazandırıldığı acil servislerde hekim olmanın gerçek anlamı idrak edilmektedir.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi 29 Haziran 2020 tarihinde kurulmuş olup öğrencilerimiz 4., 5., ve 6. sınıf eğitimlerini, yapımı 2022 yılında tamamlanması planlanan İzmir Bayraklı Şehir hastanelerinde sürdüreceklerdir. Şehir Hastanelerinde de donanımlı akademik kadromuz ile kaliteli, yenilikçi, bilimsel ve etkin eğitimimizi sürdürüp mesleğini en iyi icra edebilen, dürüst, etik ilkelere bağlı, yenilikleri takip eden, araştırmacı ve katılımcı iyi hekimler yetiştirmek en büyük hedefimizdir.
Akademik Kadromuz
Prof. Dr. ÖZGÜR SÖĞÜT
Doç. Dr. İSMAİL TAYFUR
Doç. Dr. ARİFE ERDOĞAN
Doç. Dr. TURGAY YILMAZ KILIÇ
Çalışma Konularımız
1. Resusitasyon
a. Temel Yaşam Desteği
b. İleri Yaşam Desteği
c. İleri Travma Yaşam Desteği
2. İnvazif ve Non-invazif Mekanik Ventilasyon
3. Odaklanmış Temel ve İleri Ultrasonografi
4. Bilinçli Sedasyon ve analjezi
5. Yara Bakımı
6. Kardiyovasküler Aciller
7. Pulmoner Aciller
8. Gastrointestinal Sistem Acilleri
9. Renal ve Genitoüriner Sistem Acilleri
10. İnfeksiyon Hastalıkları Acilleri
11. Nörolojik Aciller
12. Toksikolojik Aciller
13. Çevresel Aciller
14. Endokrinolojik Aciller
15. Hematolojik ve Onkolojik Aciller
16. Kulak Burun Boğaz Acilleri
17. Dermatolojik Aciller
18. Travma
19. Ortopedik Aciller
20. Psikiyatrik Aciller
21. Afet Yönetimi
22. Göz Acilleri
23. Obstetrik ve Jinekolojik Aciller
Erişim Bilgilerimiz
SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ İZMİR BOZYAKA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
TEL: 0232 250 50 50 DAHİLİ: 1027 – 1028 - 1029
SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ İZMİR TEPECİK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
TEL: 0232 469 69 69 DAHİLİ: 3773 - 5392 - 3755