Tanıtım
Genel Bilgiler
Sağlık Bilimleri ile afiliye İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği SSK Hastanesinin 1971 yılında açılmasıyla kurulmuş, 1982 yılında eğitim kliniği statüsüne geçmiştir. Kurulduğundan bu yana 65 asistanımız uzmanlığını almıştır. İlerleyen süreçte Allerji ve İmmünoloji Polikliniği ve Mikrobiyoloji/İmmunoloji Laboratuvarını kurulmuştur. Hastane 2005 yılında Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığına bağlanmış olup Eğitim Kliniği olarak çalışmalarına devam etmiştir. 2016 Yılında Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesine alınmıştır. Klinik Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği tarafından 13 Eylül 2018 tarihinde "Kurum Uzmanlık Eğitimi Yeterlilik Belgesi" almıştır. Kliniğe değişik zaman dilimlerinde ülkemizin farklı illerinden hemşire, asistan doktor, uzman doktor, öğretim üyeleri Bakanlık izni ile mesleki bilgi görgü ve deneyimlerini artırmak üzere gelmişlerdir. Hastanenin tüm yoğun bakımlarına her gün Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı ve Enfeksiyon Kontrol Komitesi(EKK) hemşireleri ile birlikte aktif sürveyans yapılmaktadır. Ayrıca enfeksiyon kontrol önlemleri açısından gerekli düzenlemeler ve eğitimler sürekli verilmektedir. Klinikte sağlık Bakanlığının onayı ile ilki 2013 Mayıs ayında olmak üzere toplam 7 kez "Enfeksiyon Kontrol Hemşireliği Sertifikasyon programı" düzenlenmiştir.
Yatan hastaların izlendiği servis, ayaktan hastalara hizmet veren poliklinik, serviste yatan hastaların rutin mikrobiyolojik işlemlerinin gerçekleştirildiği klinik içi laboratuvarı, HIV/AIDS gönüllü danışmanlık ve test merkezi, allerji-immünoloji laboratuvarı ve klinikten bir uzmanın sorumluluğunda hizmet veren kan transfüzyon merkezinden oluşmaktadır. Klinik20 yatak kapasiteli olup, 4 yatak negatif basınçlı izolasyon odası donanımına sahiptir. Salgın gibi durumlarda yatak kapasitesi artırılabilmektedir. Klinik ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, SARS ve Ebola gibi salgın hastalıklar için bölgede referans klinik olarak belirlenmiştir.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji polikliniğinde genel poliklinik hizmetlerinin yanında, haftanın belirli günlerin Viral Hepatit Polikliniği, Kuduz Polikliniği, Aşı Polikliniği, İmmünoloji Polikliniği, HIV/AIDS Polikliniği, Kadın-Doğum Enfeksiyon Polikliniği, Bornova Ek Bina Enfeksiyon Polikliniği hizmetleri verilmektedir.Covid-19 pandemisiyle birlikte ek olarak Covid-19 poliklinikleri, Covid Aşı poliklinikleri, Pandemi takip polikliniği, sağlık çalışanları pandemi polikliniği de hizmete başlamıştır.
Organ Nakli, Diyabetik Ayak, Febril Nötropeni komisyonlarında da aktif görev yapılmaktadır.
Klinikte karaciğer biyopsisi, deri biyopsisi, lomber ponksiyon, allerji deri testleri, invaziv işlemler gerçekleştirilmektedir.
Her Çarşamba seminer, Perşembe makale/olgu tartışması saatleri ile eğitim faaliyetleri yapılmaktadır.
Kliniğimiz, Tübitak 4004 projesi (mikropları tanıyalım, sağlığımızı koruyalım), MIR HIV/AIDS Yaşayan insanlara destek projesi, UNFPA(United Nations Population Fund- Birleşmiş Milletler Nufüs Fonu), Tübitak 1001 Projesi (Hepatit B Hastalarında Uzun Kodlanmayan RNA Ekspresyonlarının Araştırılması), Covid-19 Pandemisi Sırasında ve Sonrasında Hastalığın Yayılımının Azaltılması ve Önlenmesi Amacıyla Farklı Toplum Kesimlerine Yönelik Eğitim Programı olmak üzere 5 proje ve 12 uluslararası/ulusal çalışmada yer almıştır.
BUHASDER (Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği) organizasyonunda ulusal ve uluslararası 10 kurs, 2 Çalıştay, en son 2019 tarihinde olmak üzere Tepecik Enfeksiyon Günleri adı altında 8 bilimsel toplantı/Kongre, düzenlenmiştir. 15 Kitap yayımlanmıştır. Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan komisyonlarda tüm hekimlerimiz aktif olarak görev almaktadır.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile afiliye diğer hastane İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1958 yılında eski adıyla Buca Sosyal Sigortalar Hastanesi bugünkü adıyla İzmir Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde “SSK Buca Hastanesi” adı ile hizmete girmiştir. Daha sonra 1983 yılında Eğitim Hastanesi vasfını kazanmış, 1995 yılında tüm personel ve donanımıyla birlikte Bozyaka semtinde yeni inşa edilmiş olan binasına taşınmıştır.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğinde uzun yıllardır uzmanlık öğrencisi eğitimi verilmektedir. Klinikte 1997 yılında hastane enfeksiyon kontrol uygulamalarına başlanmıştır, 2005 yılında Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliğinin resmi olarak yürürlüğe girmesiyle birlikte resmi olarak EKK kurulmuştur.
Poliklinik hizmeti olarak her gün “Genel poliklinik” hizmetinin yanı sıra Özel Dal polikliniği olarak “Viral Hepatit Polikliniği” ve “Erişkin Aşı Polikliniği” hizmeti verilmektedir. Ayrıca haftada iki gün HIV/AIDS hastaları için özel dal polikliniği hizmeti sunulmaktadır. Erişkin aşı polikliniği kapsamında hastanemizde görevli sağlık çalışanlarının, hastalarımızın, hasta yakınlarının, dışarıdan gelen sağlık çalışanlarının ve başvuran vatandaşların aşılama hizmeti yürütülmektedir. Son iki yıldır Kuduz Tedavi Birimi görevi de kliniğimiz tarafından yürütülmektedir.
Kliniğin yatak sayısı 16 olup santral sinir sistemi enfeksiyonları, üriner enfeksiyonlar, deri yumuşak doku enfeksiyonları, diyabetik ayak enfeksiyonları, kemik eklem enfeksiyonları, HIV enfeksiyonları, akut ve kronik hepatitler, seyahat kaynaklı enfeksiyonlar, başlıca olmak üzere tüm bulaşıcı enfeksiyon hastalıklarının tanı ve tedavi hizmeti verilmektedir. Yataklı servisteki hastaların takibinin yanı sıra Acil servis başta olmak üzere tüm hastaneye konsültasyon hizmeti verilmektedir. Bunların yanı sıra EKK görevleri de kliniğimizdeki ekip tarafından sürdürülmekte olup dezenfeksiyon sterilizasyon işlemleri, hastane sularının kontrolü, sağlık çalışanlarının enfeksiyon hastalıklarından korunması-takibi ve aşılanmaları, kan transfüzyon merkezi çalışmaları, bulaşıcı hastalık ihbarları, hastane enfeksiyonlarının takibi-sürveyansı ve Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili birimlere geri bildirim, sağlık çalışanlarının eğitimleri, el hijyeni, akılcı antibiyotik kullanımı ve atık yönetimi konularının takibi ve kontrolü de yine tarafımızdan yapılmaktadır.
Uzmanlık öğrencilerinin eğitimleri için kliniğin üst katında yer alan akredite bir laboratuvar olan Mikrobiyoloji Laboratuvarından yararlanılmaktadır, ayrıca kliniğin içinde yer alan laboratuarımızda asistan eğitimi için gerekli basit testler (mikroskobik bakı, basit boyamalar ve incelenmesi, BOS değerlendirme gibi) yapılabilmektedir.
Asistan eğitimleri her hafta Salı ve Perşembe günleri birer saat seminer saati şeklinde yapılmakta, ayrıca makale sunum saatleri ve olgu tartışmaları da dönüşümlü olarak sürdürülmektedir. Kronik viral hepatit hastalarından ilginç olgular da konsey şeklinde asistanlarla birlikte tartışılmaktadır. Asistan sınavları 6 ayda bir yazılı olarak gerçekleştirilmekte olup ayrıca gerekli durumlarda mini sınavlar, hasta başı vizitlerde tartışmalar ve ödevler verilmek suretiyle asistanların eğitim düzeyleri ölçülmekte ve kayıt altına alınmaktadır. Klinik 2018 yılında uzmanlık alanımızla ilgili bir dernek olan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Derneği tarafından akredite olmuştur.
29 Haziran 2020 tarihinde Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi kurulmuş olup öğrencilerimiz 4., 5., ve 6. sınıf eğitimlerini yapımı 2022 yılında tamamlanması planlanan İzmir Bayraklı Şehir hastanelerinde sürdüreceklerdir. Şehir Hastanelerinde de donanımlı akademik kadromuz ile kaliteli, yenilikçi, bilimsel ve etkin eğitimimizi sürdürüp mesleğini en iyi icra edebilen, dürüst, etik ilkelere bağlı, yenilikleri takip eden, araştırmacı ve katılımcı iyi hekimler yetiştirmek en büyük hedefimizdir.
Akademik Kadromuz
Prof. Dr. SÜHEYLA SERİN SENGER
Prof. Dr. SELMA TOSUN
Doç. Dr. ALPAY ARI
Doç. Dr. BENGÜ GİRENİZ TATAR
Doç. Dr. GÜRSEL ERSAN
Doç. Dr. MELDA TÜRKEN
Doç. Dr. ŞEBNEM ÇALIK
Çalışma Konularımız
• SANTRAL SİNİR SİSTEMİ ENFEKSİYONLARI,
• ÜRİNER ENFEKSİYONLAR,
• DERİ YUMUŞAK DOKU ENFEKSİYONLARI,
• DİYABETİK AYAK ENFEKSİYONLARI,
• KEMİK EKLEM ENFEKSİYONLARI,
• HIV ENFEKSİYONLARI, ALLERJİ-İMMÜNOLOJİ LABORATUVARI
• AKUT VE KRONİK HEPATİTLER,
• SEYAHAT KAYNAKLI ENFEKSİYONLAR,
• COVİD-19 PANDEMİSİYLE BİRLİKTE EK OLARAK COVİD-19 POLİKLİNİKLERİ, COVİD AŞI POLİKLİNİKLERİ
• VİRAL HEPATİT POLİKLİNİĞİ,
• KUDUZ POLİKLİNİĞİ,
• KARACİĞER BİYOPSİSİ, DERİ BİYOPSİSİ, LOMBER PONKSİYON, ALLERJİ DERİ TESTLERİ, İNVAZİV İŞLEMLER
• SANTRAL SİNİR SİSTEMİ ENFEKSİYONLARI
BAŞLICA OLMAK ÜZERE TÜM BULAŞICI ENFEKSİYON HASTALIKLARININ TANI VE TEDAVİ HİZMETİ VERİLMEKTEDİR.
Erişim Bilgilerimiz
PROF.DR. ŞÜKRAN KÖSE 532 3410545 sukrankose@yahoo.com
PROF.DR. SÜHEYLA SENGER 505 5250216 suheyla.serin@gmail.com
PROF.DR.SELMA TOSUN 532 5120140 selma.tosun@yahoo.com
DOÇ.DR.ALPAY AR 505 5959879 alpayari@gmail.com