Tanıtım
Halk sağlığı organize edilmiş toplum çalışmaları ile çevre sağlık koşullarını düzeltip, bulaşıcı hastalıkları önleyerek, hastalıkların erken tanı ve tedavisini sağlayarak hastalıklardan korunmayı, yaşam kalitesini artırılmasını, beden ve ruh sağlığı ile çalışma gücünün arttırılmasını sağlayan bilim dalıdır. Koruyucu sağlık ile yaşam kalitesini yükseltme çabaları sonucunda her bireyin sağlıklı olma isteğini gerçekleştirmesini sağlayan multidisipliner bir bilimdir.
D.S.Ö. ( Dünya Sağlık Örgütü )1952 yılında Halk Sağlığı tanımını yapmış ve üye ülkelere bu alanda çalışma yapmaları konusunda tavsiye kararı almıştır. Ülkemizde Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri içerisinde yer alan Halk Sağlığı Anabilim Dalı; Tıp Fakültelerinin mezuniyet öncesi tıp eğitimi ile Sağlık Bilimleri içerisinde yer alan diğer fakülte ve yüksekokulların ilgili bölümlerinde teorik ve uygulamalı eğitim vermektedir. Ayrıca Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Tıp Fakültesi Halk Sağlığı alanında Yüksek Lisans ve Doktora eğitimi vermektedir. Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ise 2021 yılında kurulmuştur.
Halk Sağlığı ABD hem halk sağlığı uygulamaları konusunda bilgi ve beceri ile donatılmış pratisyen hekimler; hem de halk sağlığı ve yan dallarında uzmanlar (Tıpta uzmanlık, MSc, PhD) yetiştirmek, toplumun sağlık düzeyini ve yaşam kalitesini geliştirmeye yönelik çalışmalarda yer almayı ve Türkiye’de halk sağlığı biliminin gelişmesine katkıda bulunmayı hedefler.
Anabilim dalı eğitimlerinde Tıp Fakültesi öğrenci dersleri yanında Halk Sağlığı ABD araştırma görevlileri dersleri vardır ve araştırma görevlileri bu süreçte 4 yıl uzmanlık eğitimi alırlar. Araştırma görevlisinin eğitiminde birinci basamak sağlık kurumlarında Toplum Sağlığı Merkezinde üç ay, yönetim birimlerinde ise (Sağlık Bakanlığı, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Sağlık Grup Başkanlığı gibi) olmak üzere üç ay rotasyonları vardır. Bunun dışında, halk sağlığı dalında “bilim uzmanlığı” (master) ve “doktora” düzeylerinde diploma programları da vardır.
Akademik Kadromuz
Çalışma Konularımız
- Afetlerde Sağlık Yönetimi
- Ağız ve Diş Sağlığı
- Bulaşıcı Hastalıklar
- Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar
- Çevre Hekimliği
- Çevre Sağlığı
- Çocuk ve Adolesan Sağlığı
- Epidemiyoloji
- Ergonomi
- Halk Sağlığı Etiği
- İlkyardım Eğitimi
- İş Sağlığı
- Kadın Sağlığı/Üreme Sağlığı
- Okul Sağlığı
- Sağlık Demografisi
- Sağlık Eğitimi
- Sağlık Ekonomisi
- Sağlık Yönetimi
- Tıbbi Antropoloji
- Toplum Beslenmesi
- Toplum Ruh Sağlığı
- Turist Sağlığı ve Hekimliği
- Uluslararası Sağlık
- Yaralanmalar ve Korunma Programları
- Yaşlı Sağlığı
- İstatistiksel Yöntemler ve Uygulamalar
Halk sağlığı uzmanının görevleri, toplumun sağlık düzeyini, var olan ve gelişebilecek sorunlarını, bu sorunların nedenlerini ve toplumun sağlık gereksinmelerini bilimsel teknikler kullanarak saptamak; Halkın sağlığı politikaları geliştirerek çözümler üretmek; Halk sağlığı programlarının kontrol ve değerlendirmelerini yapmak, bu programların yürütülmesinde görev almak; Sağlık hizmetlerinin her kademesinde yöneticilik yapmaktır.