Tanıtım
Genel Bilgiler
Kardiyoloji; kelime kökeni olarak Yunancada kalp ve çalışma kelimelerinden türetilmiş tıp biliminin kalbi ve dolaşım sistemi ile ilgili hastalıklarını inceleyen bir dalıdır. Kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları dünyada en fazla ölüm nedenleri arasında birinci sıradadır. İlk zamanlarda İç Hastalıkları Anabilim Dalının (AD) bir alt branşı olan Kardiyoloji, sonrasında tıp bilimlerinde ayrı bir uzmanlık dalı olarak özelleşmiştir.
Kardiyoloji uzmanlığının ilgilendiği başlıca konular arasında doğumsal kalp hastalıklarının tanısı ve tedavisi, koroner damar hastalıkları, kalp yetersizliği, ritim bozukluklarına neden olan kalbin elektrofizyolojik sistemi, akciğeri besleyen atardamar hastalıkları yer almaktadır. Bunun yanında yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, beyin, böbrek ve diğer organları besleyen damarların hastalıkları Kardiyolojinin ilgi alanına girmektedir. Ülkemizde 6 yıllık tıp eğitimini tamamlayan bir hekim 5 yıllık bir tıpta uzmanlık eğitiminin ardından Kardiyoloji uzmanı ünvanını almaktadır.
Tarihçemiz
Ülkemizde Kardiyoloji ile ilgili ilk çalışmalar, 1923 yılında Atatürk’ün de hekimi olan Dr. Neşet Ömer İrdelp tarafından başlatılmıştır. 1948 yılında Ankara'da Dr. Celal Ertuğ kalbin sağ tarafına ilk kez kateterle girmeyi başarmıştır. 1960 sonrası Türkiye'de kardiyoloji büyük bir ivme göstermiştir. 1968 yılında Türkiye'de İstanbul Tıp Fakültesi’nde dört yataklı bir koroner bakım ünitesi Dr. Remzi Özcan öncülüğünde kurulmuş ve bu üniteler kısa bir sürede Türkiye'nin her yerine yayılmaya başlamıştır. 21 Mayıs 1963 günü Türk Kardiyoloji Derneği (TKD), 27 kurucu üyenin bir araya gelmesiyle kurulmuştur. Dernek, 1971 yılında bilimsel yayın organı olarak TKD Arşivi Dergisi’ni yayınlamaya başlamıştır. Bu dergi Dr. Altan Onat'ın editörlüğünde en saygın kardiyoloji dergisi olarak yayın hayatına devam etmiştir. Ülkemizde koroner anjiyografi uygulamasını ilk başlatan isim, 1972 yılında koldanSones yöntemiyle Dr. Mehmet Özdemir olmuştur. Op. Dr. Aydın Aytaç, 1974 yılında Hacettepe Tıp Fakültesi'nde ilk by-pass ameliyatını gerçekleştirmiştir. 1970 yılında ekokardiyografi ile kalbi ilk inceleyen hekim Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Dr. Uğur Derman olmuş, yurtdışında ekokardiyografi üzerinde çalışmalar yapmış olan Dr. Kemallettin Büyüköztürk ise 1974 yılında İstanbul Tıp Fakültesinde ekokardiyografi laboratuvarını kurmuştur.
Ülkemizde ilk koroner anjiyoplastiişlemi 1975 yılında Ankara'da Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde Dr. Oral Pektaş tarafından femoral arterden Seldinger yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Ardından mitral kapak darlıklarının balonla tedavisi de büyük bir başarıyla uygulanır olmuştur. 1990'ların ortasından itibaren koroner stentlerin devreye girmesi girişimsel kardiyolojide yeni bir aşamayı getirmiştir.
Ülkemizde kardiyolojinin yarım asrı geçen tarihi içinde, Üniversiteler ve Sağlık Bakanlığı hastaneleri aracılığıyla koroner ve koroner dışı yapısal ve damar girişimleri işlemleri kardiyologlar tarafından uygulanır olmuştur. Akut miyokardinfarktüsünün girişimsel tedavileri, karotisin, periferik arterlerin ve aortun hastalıklarının tedavileri, doğumsal ve edinsel kapak hastalıklarının girişimsel tedavileri pek çok kardiyoloji merkezimizde dünya standartlarında deneyimlerle uygulanmaktadır.
KardiyolojiAD , Sağlık Bilimleri Üniversitesi(SBÜ)ile afiliye hastaneler SBÜ İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 1 eğitim kliniği ve SBÜ İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 1 kardiyoloji kliniği olarak 2 klinik ile eğitim ve hizmet faaliyetlerini sürdürmektedir. SBÜ İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği 2013 yılında eğitim kliniği özelliği kazanmış olup, kardiyoloji uzmanı yetiştirmenin yanısıra diğer branşların uzmanlık öğrencilerinin kardiyoloji eğitimine de destek vererek eğitim faaliyetlerine devam etmektedir. Eğitim kliniğimiz; coroner ve coroner dışı damarsal girişimlerin yapıldığı iki adetin vazivanjiyografi laboratuvarı ile 7 gün 24 saat kesintisiz çalışarak özellikle kalp krizi gibi acil durumlarda yaşam kurtarıcı misyon üstlenerek primer girişimsel coroner merkeziolmuştur. Ve kısa süre içinde girişimsel kalp merkezi olarak İzmir genelinde acil kalp hastalıklarının tedavilerinin yapıldığı en önemli Merkez konumuna gelmiştir. Bunun yanı sıra ritim bozukları ile ileti bozuklarının tanı ve tedavisinin yapıldığı elektrofizyolojik çalışmalar, doğumsal kalp hastalıklarının girişimsel tedavileri kalp yetersizliğinin cihaz temelli girişimsel tedavileri, koronerdışı karotis, periferik damar tıkanıkları gibi hastalıkların girişimsel tedavileri, pulmoner hipertansiyon tanı ve takibinde kalp kataterizasyonu, inmenin önlenmesinde sol atriyum apendiks kapatılması, kalp kapak hastalıklarının girişimsel tedavileri (TAVİ, Mitral balon valvüloplasti vb.) yüksek başarı ile gerçekleştirilmektedir.
29 Haziran 2020 tarihinde Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi kurulmuş olup öğrencilerimiz 4., 5., ve 6. sınıf eğitimlerini yapımı 2022 yılında tamamlanması planlanan İzmir Bayraklı Şehir hastanelerinde sürdüreceklerdir. Şehir Hastanelerinde de donanımlı akademik kadromuz ile hızla gelişen teknoloji ile sürekli kendini yenileyen ve bunu pratik uygulayabilecek bir eğitim sistemi ile geleceğin nitelikli hekimlerinin yetiştirilmesini amaçlamaktadır. Ayrıca eğitim süreci içinde kazandığı deneyim ile uluslararası alanda çalışmalar yapabilecek düzeyde donanıma sahip, bilimsel verileri doğru yorumlayıp ve bunlarla yeni bilgilere ışık tutacak fikirlere dönüştürebilen hekimlerin yetişmesine katkı sağlamaktır. Kardiyoloji AD olarak üniversitemizin özellikle kardiyoloji alanında uluslararası seviyede yapılan bilimsel çalışma sayısında kısa sürede ülkemizde bulunan üniversiteler içinde ilk sıralara yükselmesi hedeflenmektedir.
Akademik Kadromuz
Prof. Dr. ÖNER ÖZDOĞAN
Prof. Dr. CENK SARI
Prof. Dr. MUSTAFA OZAN GÜRSOY
Doç. Dr. CENK EKMEKCİ
Doç. Dr. HAKAN GÜNEŞ
Çalışma Konularımız
1. Transtorasik Ekokardiyografi
2. Transözafagial Ekokardiyografi
3. Stres Ekokardiyografi
4. Egzersiz Elektrokardiyografisi (Efor Testi)
5. Holter EKG ve Holter Tansiyon
6. Acil geçici kalp pili takılması
7. Kalıcı kalp pili takılması
8. Teşhis amaçlı kateterizasyon ve anjiyografi
9. Tedavi amaçlı balon ve stent uygulamaları
10. Kalp yetmezliğinin ileri dönem tedavileri (CRT-P ve CRT-D gibi resenkronizasyon pillerinin implantasyonu)
11. Aritmi tedavisi (ICD-şoklamalı kalp pili- implantasyonu, EPS ve ablasyon tedavileri)
12. Dirençli hipertansiyon tedavisi (renal arter ablasyonu), renal arter stenozlarınınperkütan yolla(balon ve stent uygulanması) tedavisi
13. Koroner arter hastalığı teşhisi ve tedavisinin yönlendirilmesi için gelişmiş yöntemler: IVUS:intravasküler ultrason, FFR:koroner arterlerdeki akım hızının ölçümü
14. ASD, VSD, PDA, Aort koarktasyonu gibi konjenital kalp hastalıklarının perkütan yolla kapatılması ya da tamiri
15. Kalp kapak hastalıklarının perkütan yolla düzeltilmesi: mitral balon valvüloplasti
16. Periferik arter hastalıklarının tedavisi: Üst ve alt extremite arterleri ile karotis arterlerinin perkütan yolla tedavisi (balon, stent uygulamaları)
17. TAVİ :Perkütan aort kapak değişimi
18. LAA Kapama: Ritim bozukluğu hastalarında kalbin beyne pıhtı atmasını önlemek için sol kulakçık apendix kısmının şemsiye yöntemi ile kapatılması.
Erişim Bilgilerimiz
Prof. Dr. Öner ÖZDOĞAN (oner.ozdogan@sbu.edu.tr)
Doç. Dr. Barış KILIÇASLAN (baris.kilicaslan@sbu.edu.tr)
Doç. Dr. Cenk SARI (cenk.sari@sbu.edu.tr)