Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Radyoloji; eski Yunanca’da ışık anlamında “Radius” ve bilim anlamında “logos” sözcüklerinin birleşmesinden oluşmuştur. Dar anlamda radyoloji; ışın bilimi demektir.

Radyoloji, günümüzde X-ışınları ve diğer görüntüleme yöntemlerinin tıpta tanı ve tedavi amacıyla kullanıldığı bir bilim dalıdır. Radyolojide tanı ve tedavi amacıyla kullanılan yöntemlerden bazıları; radyografik incelemeler, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MRG), nükleer tıp yöntemleri, pozitron emisyon tomografi (PET), mamografi, floroskopi, ultrasonografi ve X-ışını kullanan diğer bazı yöntemler olarak sıralanabilir.

Radyoloji Bilimi başlıca tanısal ve girişimsel radyoloji olarak 2 bölümde değerlendirilebilir. Tanısal radyolojide görüntüleme yöntemleri kullanılarak elde edilen görüntülerden hastalıkların tespiti, tedaviye yanıtları değerlendirilirken, Girişimsel radyolojide görüntüleme yöntemleri kılavuzluğunda bir takım cerrahi tedavilerin daha az zararla yapılmasını sağlanmaktadır. 


Tarihçemiz

1895 yılında X-ışınlarının W. Conrad Röntgen tarafından keşfinden hemen sonra, 1896 yılında Pierre ve Marie Curie radyumu buldu. A. Henry Becquerel doğal radyoaktivite ve uranyumu; 1898‘de Villart radyumdan çıkan ışınların X-ışınları ile aynı özellikleri taşıyan foton ışınları olduğunu gösterdi. 1919 yılında ise Rutherford yapay radyoaktiviteyi buldu. Bu ışınların film üzerinde iz bırakması ve floroskopik ekranlarda görüntü meydana getirmesi sağlık alanında da kullanılmasına yol açmıştır.

Almanya’da keşfedilen X-ışını kısa sürede dünyada yankı bulmuş; paralel olarak Osmanlı İmparatorluğu’nda da kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemizde Radyoloji’nin başlangıcını 19. yüzyılın sonlarında iki tıp öğrencisi subayımızın fizik ve kimyaya olan bilimsel merakı sayesinde olmuştur. X-ışınlarının keşfini “La Samaine Medicale” isimli Fransız gazetesinden öğrenen Esat Fevzi ve Rıfat Osman Gülhane Askeri Tıbbiye Hastanesinde Crookes gazlı katot ışını tüpü, Ruhmkorft bobini ile Fizik ve Kimya laboratuarında yaptıkları pilleri kullanarak basit bir Röntgen Cihazı yapmışlardır. Türk-Yunan Harbinde (1897–1905) Selanik’te yaralanan asker Boyabatlı Mehmet Efendi’nin el radyografisini çekerek sağ bileğindeki şarapnel parçasını tespit etmişlerdir. Daha sonra bu şarapnel parçası Baş Cerrah Prof. Dr. Cemil Topuzlu Paşa tarafından ameliyatla çıkartılmıştır (1897). Bu uygulama, Röntgen tekniğinin, tıp biliminde ve savaş yaralanmalarında dünyada ve ülkemizde kullanıldığı ilk uygulama olarak bilinmektedir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Avrupa’daki gelişmeler ışığında İstanbul ve Ankara’daki hastanelerde teşhis amacıyla Röntgen laboratuarları kurulmaya başlanmıştır. İlk Radyoloji Kürsüsü Haydarpaşa Hastanesi’nde kurulmuştur.

1970’li yılları takiben geliştirilen Ultrasonografi (USG), Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Manyetik Rezonans (MRG) gibi yöntemlerle Radyoloji bugünkü konumuna ulaşmıştır.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) İzmir Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı İzmir Tepecik SUAM ve İzmir Bozyaka SUAM ile afiliye olarak hizmetlerini sürdürmektedir. 

SSK hastanesi olarak hizmet vermeye başlayan İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk 1986 yılında Radyoloji hizmeti verilmeye başlamıştır. Kısa bir süre sonra klinik eğitim kliniği olmuş ve 1989 yılında 4 asistan kadrosu açılmıştır. Eğitim faaliyetleri o günden bugüne sürdürülmekte olup, halen 15 uzmanlık öğrencisi eğitim görmektedir. Bugüne kadar eğitimlerini başarıyla tamamlayarak Radyoloji uzmanı olmaya hak kazanmış uzman sayısı 46’ya ulaşmıştır.

Önceleri A Blokta 3 direkt grafi, 1 floroskopi cihazı ve 1 USG cihazı, Çocuk hastalıkları binasında 2 direkt grafi ve B Blok poliklinik binasında 1 direkt grafi ile hizmet verirken, bugün sadece ana binada 2 MRG, 2 BT, 1 DSA, 1 mamografi, 10 USG ve 4 direkt grafi cihazı ile hizmet verilmektedir. 

Radyoloji hizmetleri Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi dışında Ege Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde, Bornova Onkololoji Hastanesinde, Çamdibi ve Karşıyaka Polikliniklerinde de gerçekleştirilmektedir. Bu birimlerde her gün çok sayıda hastaya ultrasonografi, Doppler ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme, meme görüntüleme ve girişimsel işlemleri ve girişimsel radyolojik işlemler yapılmaktadır.

SBÜ İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 1958 yılında 400 kadro yatağı ile bugünkü Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesinin eski binasında SSK Buca Hastanesi adı ile hizmete girmiştir. Radyoloji eğitimi, eğitim hastanesi özelliği kazanarak Buca Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak adı değişen hastanede 1982 yılında başlamıştır. 1995 yılında Bozyaka semtinde yeni inşa edilmiş olan binasına SSK İzmir Eğitim Hastanesi adı ile taşınmış, 2005’te Sağlık Bakanlığı İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi adını, 2008’ de İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma hastanesi adını, son olarak 2015’te Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile afiliye olup SBÜ İzmir Bozyaka Sağlık Uygulama Araştırma Merkezi adını almıştır. Eğitim faaliyetleri 1982 yılından bugüne sürdürülmekte olup, halen 8 uzmanlık öğrencisi eğitim görmektedir. Bu kurumumuzdan bugüne kadar 62 radyoloji uzmanı, eğitimlerini başarıyla tamamlayarak Radyoloji uzmanı olmaya hak kazanmıştır.

Radyoloji hizmetleri İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi dışında Karabağlar Semt Polikliniğinde de gerçekleştirilmektedir. Hastane bünyesinde biri 128 kesit diğeri 16 kesit olmak üzere 2 BT, 1 MRG, 2 mamografi, 1 kemik dansitometri, 5 direkt röntgen cihazı, 7 USG cihazı bulunmaktadır. Eğitici kadroları, deneyimli uzmanları ve bu kadroların liderliğinde uzmanlık öğrencileri ile her gün çok sayıda hastaya direkt radyografi, USG, Doppler USG, BT, MRG, meme görüntüleme ve non-vasküler radyolojik girişimsel işlemleri yapılmaktadır.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi 29 Haziran 2020 tarihinde kurulmuş olup öğrencilerimiz 4., 5., ve 6. sınıf eğitimlerini yapımı 2022 yılında tamamlanması planlanan İzmir Bayraklı Şehir hastanelerinde sürdüreceklerdir. Şehir Hastanelerinde de donanımlı akademik kadromuz ile kaliteli, yenilikçi, bilimsel ve etkin eğitimimizi sürdürüp mesleğini en iyi icra edebilen, dürüst, etik ilkelere bağlı, yenilikleri takip eden, araştırmacı ve katılımcı iyi hekimler yetiştirmek en büyük hedefimizdir.

Akademik Kadromuz

Prof. Dr. ÜMİT BELET
Prof. Dr. ÜMİT BELET
Başkan
Prof. Dr. YELİZ PEKÇEVİK
Prof. Dr. YELİZ PEKÇEVİK
Doç. Dr. GÜLEÇ MERT DOĞAN
Doç. Dr. GÜLEÇ MERT DOĞAN
Doç. Dr. MAHMUT ÖKSÜZLER
Doç. Dr. MAHMUT ÖKSÜZLER
Dr. Öğr. Üyesi ÖZKAN ALATAŞ
Dr. Öğr. Üyesi ÖZKAN ALATAŞ
Dr. Öğr. Üyesi YUSUF KENAN ÇETİNOĞLU
Dr. Öğr. Üyesi YUSUF KENAN ÇETİNOĞLU

Çalışma Konularımız

  • Nöroradyoloji
  • Baş-Boyun Radyolojisi
  • Toraks ve Kardiyak Radyoloji
  • Abdomen Radyolojisi
  • Kas-İskelet Radyolojisi
  • Meme Radyolojisi
  • Pediatrik Radyoloji
  • Girişimsel Radyoloji

Erişim Bilgilerimiz

Prof. Dr. Ümit Belet
umit.belet@sbu.edu.tr
SBÜ İzmir Tepecik SUAM Radyoloji Kliniği / İzmir

Doç. Dr. Zehra Hilal Adıbelli
adibellizehra@gmail.com
SBÜ İzmir Bozyaka SUAM Radyoloji Kliniği / İzmir