Psikiyatri (Ruh Sağlığı ve Hastalıkları), insanın duygu, düşünce ve davranışlarında, sosyal, mesleki ve aile uyumunda görülen bozuklukların incelenmesi, tanımlanması, sınıflandırılması, tedavisi ve ruh sağlığının korunması ile uğraşan bir tıp dalıdır. Psikiyatri diğer tıp dallarından biyopsikososyal bütüncül yaklaşımı nedeniyle ayrışır. Kaliteli psikiyatrik hizmetin verilebilmesi için başvuru, değerlendirme, tedavi, diğer birimlere yönlendirme ve tedaviyi sonlandırma, izlem ve rehabilitasyon aşamaları tanımlanmıştır. Tıbbi süreçleri değerlendirerek psikiyatrik durumlara ilişkin ayırıcı tanı yapmak, tanı koymak, tedaviyi planlamak, ilaç ve diğer tedavi yöntemlerinin yanı sıra, uygun görülen psikoterapiyi uygulamak ve/veya yönlendirmek ruh sağlığı ve hastalıklarının sorumluluğu ve yetkisi dahilindedir. İlaç ve somatik tedaviler (TMS, EKT) dışında psikodinamik, bilişsel-davranışçı, varoluşçu, aile ve/veya çift terapileri, üçüncü dalga psikoterapi uygulamaları gibi yaklaşımlar bireylerin tedavi ve rehabilitasyon planında yer almaktadır.
Tarihçemiz
Sağlık Bilimleri Üniversitesi(SBÜ) ile afiliye İzmir Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesinin, Psikiyatri Kliniği yataklı servisi, 1995 yılında Uzm. Dr. Hulusi Kenan Çizmecigil önderliğinde kurulmuştur. Psikiyatri kliniği ana bina zemin katta 1 blok üzerinde 8 hasta odası, 1 özel oda, toplam 25 yataktan oluşmaktadır. Ayrıca merkezi hastanede, U blok 1. Katta üç psikiyatri polikliniği, bir Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM) ve 1 semt polikliniği ile hizmet vermeye devam edilmektedir. Kliniğimiz bünyesinde, yedi psikiyatri uzmanı, bir klinik psikolog, iki sosyal hizmet uzmanı, üç hemşire, beş personel görev yapmaktadır.
SBÜ ile afiliye diğer hastanemiz İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 1983 yılında ilk psikiyatri uzmanının atanmasıyla psikiyatri poliklinik hizmeti verilmeye başlanmıştır. 1985 yılında poliklinik hizmeti yanında yataklı tedavi birimi hizmete açılmıştır. 2000 li yılların başlarında yataklı tedavi birimi kapatılmış hizmetine poliklinik olarak devam etmiştir. Bu süreçte hastanemizin psikiyatri uzmanı ve psikolog kadrosu artırılmıştır. Halen hastanemiz psikiyatri biriminde 8 psikiyatri uzmanı, 8 psikolog ile hastanemiz ana binada, Çamdibi, Karşıyaka, Bornova ek hizmet binasında poliklinik hizmeti vermektedir. Ayrıca hastanemiz psikiyatri birimine bağlı Toplum Ruh Sağlığı Merkezi 2016 yılında Şizofreni ve Bipolar bozukluk tanılı kronik hastalığı olan bireylere psikososyal destek ve tedavi amaçlı olarak hizmet vermeye başlamıştır. Halen eski Konak Doğum Evi Hastanesinde hizmetine devam etmektedir.
Psikiyatrik hizmetlerimiz arasında farmakolojik tedaviler, bilişsel davranışçı psikoterapiler, destekleyici terapiler, motivasyonel görüşmeler, EMDR, ACT, aile terapileri yer almaktadır. Ağır ruhsal bozukluğu olan hasta ve ailelerine yönelik psikososyal beceri eğitimleri ve psikoeğitimler verilmektedir. Hastaların tanı ve takiplerinde kullanılmak üzere, çeşitli psikolojik testler uygulanmaktadır. Kliniğimiz kendi bünyesinde, hastanemizin diğer klinikleriyle ve çok merkezli olarak bilimsel çalışmalar yürütmektedir. Multidisipliner yaklaşım içinde Nöroloji, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Aile Hekimliği bölümlerine yönelik asistan seminerleri verilmektedir. Kliniğimizin hizmet kalitesinin artmasına yönelik akademik ve danışan odaklı çalışmalarımız devam etmektedir. Bölümümüz Tıp fakültesi psikiyatri eğitimi ve araştırma görevlisi eğitimi vermeyi amaçlamaktadır.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi 29 Haziran 2020 tarihinde kurulmuş olup öğrencilerimiz 4., 5., ve 6. sınıf eğitimlerini yapımı 2022 yılında tamamlanacak olan İzmir Bayraklı Şehir hastanelerinde sürdüreceklerdir. Şehir Hastanelerinde de donanımlı akademik kadromuz ile kaliteli, yenilikçi, bilimsel ve etkin eğitimimizi sürdürüp mesleğini en iyi icra edebilen, dürüst, etik ilkelere bağlı, yenilikleri takib eden, araştırmacı ve katılımcı iyi hekimler yetiştirmek en büyük hedefimizdir.