Tanıtım
Genel Bilgiler
Farmakoloji ilaçların etkileri, etki mekanizmaları ve tedavide kullanımlarını inceleyen bilim dalıdır. Hücre, biyoaktif moleküller, in vitro veya in vivo çalışmalar yaparak hastalıkların tedavisi, tanısı, profilaksisi ve diğer tıbbi amaçlar için en uygun ilaçların geliştirilmesi ile uğraşır.
Farmakoloji, canlılar üzerindeki araştırmalardan klinik uygulamaya kadar uzanan bu karmaşık ve yoğun süreci birçok alt dalı ve yardımcı bilim dalları ile yakından bağlantılı olarak yürütür.Tıbbın her alanında aktif ve dinamik bir şekilde yer alır.Şöyle ki;akılcı ilaç kullanımı (Rasyonel Farmakoterapi) hastaya doğru tanının konmasından başlayarak, tedavi amaçlarının belirlenmesi, farklı seçenekler içinden etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmış tedavinin seçilmesi, kontrendikasyonların ve ilaç etkileşimlerinin dikkatlice değerlendirildiği uygun bir reçete yazılması, hastaya açık, anlaşılır bilgiler ve talimatlar vererek tedaviye başlanması, tedavinin sonuçlarının izlenmesi ve değerlendirilmesini kapsayan sistematik bir yaklaşım biçimidir. Hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların etki ve yan etki düzeyindeki her türlü sorulara ışık tutan bir sorumluluk alanı olup tıbbın merkezinde diğer alanlarla disipliner bir şekilde yer alır.
Gerek ilaç geliştirilmesi sırasında ( Farmakovijilans (Advers İlaç Etkileri)) gerekse ilaç ruhsat aldıktan sonra ve piyasada iken, ilaçların yan etkilerin dikkatle incelenmesinde başrol alır.Bu konuda ki veriler Dünya Sağlık Örgütü’ne iletilir.
Kısaca Farmakoloji temel tıp bilimi ;ilaçlara ait advers etkilerin saptanması, değerlendirilmesi, tanımlanması ve önlenmesi ile ilgili bilimsel çalışmaları yürütür.
Gebelerde, çocuklarda ya da yaşlı popülasyonda ilaç kullanımı, bazı önemli noktalar içermekte olduğundan özel hasta gruplarında ilaç kullanımı Klinik Farmakoloji’nin ilgi alanındadır ve yürütücüler Klinik Farmakologlardır.
Polifarmasiden (çoklu ilaç kullanımı) kaynaklanan ilaç etkileşimleri Klinik Farmakoloji’nin önemli bir çalışma konusudur. İlaç-ilaç dışında kalan etkileşimler de (besin-ilaç, alkol-ilaç, sigara-ilaç, çevresel kimyasallar-ilaç, herballer-ilaç gibi) son derece önemlidir.
Faz çalışmaları olarak da adlandırdığımız klinik ilaç araştırmalarının her safhasında Klinik Farmakologlara gereksinim vardır. Özellikle sağlıklı gönüllülerde yapılan faz 1 çalışmalarda, Sağlık Bakanlığının yayınladığı yönetmelik gereği mutlaka bir klinik farmakolog bulunma zorunluluğu vardır.
İlaçların biyolojik sıvılardaki konsantrasyonları ve bunun ilaç yanıtı üzerindeki etkisini konu alır. Terapötik kan ilaç düzeyi izlemi ülkemizde yalnızca farmakoloji değil, biyokimya anabilim dalları tarafından da yapılabilmektedir. Ancak bu konuda tam rapor verebilecek bilim dalı kuşkusuz aslında klinik farmakolojidir.Sağlık hizmetlerinin sunumunda uygulanacak olan tedavilerin, teknolojilerin ve ilaçların ekonomik değerlendirmeleri ile ilgili çalışmaları kapsayan bir bilim dalıdır. Toplumun kullanımına sunulan ilaçların etkinlilik, değer ve güvenliliğini epidemiyolojik metodlar kullanarak araştıran bir bilim dalıdır. Bu konu da Klinik Farmakolog’ların önemli araştırma konularından biridir.
Kişilerin genetik yapılarında var olan varyasyonlar nedeni ile ilaçlara karşı verdikleri yanıtlardaki değişiklikler ile ilgili çalışmaları kapsar. Dünyada rutin analiz noktasına gelmiş olan bu konu, Klinik Farmakolog’ların hem araştırma konusu hem de rutin bazı analizlerin yapılabildiği bir konudur.
Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Tıp Fakültemizin Dahili Bilimler çatısı altında , mezuniyet öncesi tıp eğitimi ile Sağlık Bilimleri içerisinde yer alan diğer fakülte ve yüksekokulların ilgili bölümlerinde teorik ve uygulamalı eğitim vermektedir.Tıp Fakülteleri ile Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanelerinde uzmanlık eğitimini devam ettirmektedir. Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi 29 Haziran 2020 tarihinde kurulmuş olup öğrencilerimiz 4., 5., ve 6. sınıf eğitimlerini yapımı 2022 yılında tamamlanacak olan İzmir Bayraklı Şehir hastanelerinde sürdüreceklerdir. Şehir Hastanelerinde de donanımlı akademik kadromuz ile kaliteli, yenilikçi, bilimsel ve etkin eğitimimizi sürdürüp mesleğini en iyi icra edebilen, dürüst, etik ilkelere bağlı, yenilikleri takip eden, araştırmacı ve katılımcı iyi hekimler yetiştirmek en büyük hedefimizdir.
General Information
Pharmacology is the science that studies the effects, mechanisms of action and use of drugs in treatment. It deals with the development of the most suitable drugs for the treatment, diagnosis, prophylaxis and other medical purposes of diseases by studying the cell, bioactive molecules, in vitro or in vivo.
Pharmacology carries out this complex and intense process ranging from research on living things to clinical practice in close connection with many sub-branches and sub-branches. It takes an active and dynamic place in every field of medicine. It is a systematic approach that starts with the diagnosis, determining the treatment goals, choosing the treatment with proven efficacy and safety among different options, writing an appropriate prescription in which contraindications and drug interactions are carefully evaluated, initiating treatment by giving clear and understandable information and instructions to the patient, monitoring and evaluating the results of the treatment. . It is an area of responsibility that sheds light on all kinds of questions about the effect and side effects of drugs used in the treatment of diseases, and takes place in the center of medicine in a disciplinary manner with other fields.
It plays a leading role in carefully examining the side effects of drugs, both during drug development (Pharmacovigilance (Adverse Drug Effects)) and after the drug is licensed and on the market. The data on this subject is forwarded to the World Health Organization.
In short, Pharmacology is the basic medical science; it carries out scientific studies on the detection, evaluation, identification and prevention of adverse effects of drugs.
Since the use of drugs in pregnant, children or the elderly population includes some important points, the use of drugs in special patient groups is in the field of interest of Clinical Pharmacology and the executives are Clinical Pharmacologists.
Drug interactions resulting from polypharmacy (multiple drug use) is an important study topic of Clinical Pharmacology. Interactions other than drug-drug (such as food-drug, alcohol-drug, cigarette-drug, environmental chemicals-drug, herbals-drug) are also extremely important.
Clinical Pharmacologists are needed at every stage of clinical drug research, which we also call phase studies. Especially in phase 1 studies conducted with healthy volunteers, a clinical pharmacologist must be present in accordance with the regulation published by the Ministry of Health.
It deals with the concentrations of drugs in biological fluids and their effect on drug response. Therapeutic blood drug level monitoring can be done not only by pharmacology but also by biochemistry departments in our country. However, the branch of science that can give a full report on this subject is undoubtedly clinical pharmacology. It is a science that includes studies on the economic evaluation of treatments, technologies and drugs to be applied in the delivery of health services. It is a science that investigates the efficacy, value and safety of drugs offered to the public using epidemiological methods. This issue is one of the important research topics of Clinical Pharmacologists.
It covers studies on changes in people's responses to drugs due to variations in their genetic makeup. This subject, which has come to the point of routine analysis in the world, is a subject where Clinical Pharmacologists can conduct both research and some routine analysis.
Department of Medical Pharmacology, under the umbrella of Internal Sciences of our Faculty of Medicine, provides pre-graduate medical education and theoretical and practical training in the relevant departments of other faculties and colleges in Health Sciences. He continues his specialization education in Faculties of Medicine and Health Practice and Research Hospitals. Health Sciences University, Izmir Faculty of Medicine was established on 29 June 2020 and our students will continue their 4th, 5th, and 6th grade education at Izmir Bayraklı City Hospitals, the construction of which will be completed in 2022. Our biggest goal is to train good physicians, who can continue our high quality, innovative, scientific and effective education with our well-equipped academic staff in City Hospitals, who can perform their profession in the best way, who are honest, adhere to ethical principles, follow innovations, and are researchers and participants.
Çalışma Konularımız
Farmakodinamik: İlaçların canlılardaki (insan veya deney hayvanı) etkileri ile etki mekanizmalarını araştırır. İlaçların organizmaya ne yaptığı sorusuyla ilgilenir.
Farmakokinetik: İlaçların canlı (insan veya deney hayvanı) vücuttaki emilimini, dağılımını, dönüşümünü ve vücuttan atılmasını inceler. Organizmanın ilaca ne yaptığı sorusuna cevap arar.
Klinik farmakoloji: İlaçların insan organizması üzerindeki etkilerini ve insan vücudundaki sürecini inceler.
Farmakoterapi: Hastalıkların tedavisinde ilaçların uygulanmasını konu alır. Nörofarmakoloji: İlaçların sinir sistemi üzerindeki etkilerini inceleyen farmakoloji alt dalıdır.
Psikofarmakoloji: İlaçların canlı psikolojisi ve davranışları üzerindeki etkilerini inceler.
İmmünofarmakoloji: İlaçların canlıların bağışıklık sistemleri üzerindeki etkilerini inceler.
Endokrin Farmakoloji: İlaçların canlıların endokrin sistemi, diğer bir deyişle hormonlar üzerindeki etkilerini inceler.
Kardiyovasküler Farmakoloji: İlaçların kalp damar (dolaşım) sistemi üzerindeki etkilerini inceler.
Kronofarmakoloji: İlaçların canlılardaki etkilerinin çeşitli zaman dilimleri içindeki değişimlerini inceler. Diğer bir deyişle ilaç etkisinin kronobiyolojik değişimini ele alır.
Biyokimyasal farmakoloji: İlaçların canlıların biyokimyasal özellikleri üzerindeki etkilerini inceler.
Moleküler farmakoloji: İlaçların canlılarda moleküler düzeydeki etki ve davranışlarını ele alır
Radyo Farmakoloji: Radyoaktif maddelerin vücuttaki etkileri ile bunlarla işaretlenmiş ilaçların farmakokinetiğinden bahseder.